Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Проф. Милена Кирова взе наградата за литературна критика

11.06.2011

По случай 120 години от рождението на Иван Мешеков е преиздадена книгата му „Към реалистична критика"Проф. Милена Кирова е носителят на Деветата национална награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков”. Призът е учреден през 1992 г. по идея на акад. Иван Радев и катедра „Българска литература” при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на община Златарица -  градчето, в което са родени класиците на литературната критика у нас Иван Мешеков и Иван Радославов.

Милена Кирова е професор по българска литература в СУ "Св. Климент Охридски". Чете лекции по теория и история на психоаналитичната критика. Автор е на: "Българската поема от Освобождението до Първата световна война", "Сънят на Медуза", "Изпитание на символите", "Йордан Йовков. Митове и митология".
Досегашни  носители на наградата са – ст.н.с. Сабина Беляева (посмъртно), проф. Никола Георгиев, проф. Светлозар Игов, проф. Иван Радев, проф. Радосвет Коларов, проф. Михаил Неделчев, проф. Симеон Янев, проф. Чавдар Добрев.

Тази година се навършват 120 години от рождението на Иван Мешеков. Във връзка с годишнината великотърновското издателство „Веста” пуска на пазара книгата с критически есета и статии на  Мешеков „Към реалистична критика”, чието първо издание е от 1936 г. Автори на предговора и послеслова са преподавателите от катедра „Българска литература” на ВТУ Антония Велкова-Гайдаржиева и Димитър Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: