Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Нова книга на "Изток - Запад"

20.05.2019

 

„Какво би станало, ако...". В книгата Рандал Мънро (бивш специалист по роботика в НАСА, автор на научния блог What If и популярния уебкомикс xkcd) дава изчерпателни отговори на най-чудновати въпроси, зададени на фенове. Включени най-популярните от тях (от философски до строго научни), както и нови въпроси, останали без отговор досега.

 

 „Какво би станало ако...?“, Рандал Мънро

От създателя на невероятно популярния уебкомикс xkcd – смешни и информативни отговори на важни въпроси, които може би никога не са ви хрумвали. Милиони хора посещават xkcd.com всяка седмица, за да четат иконичния уебкомикс на Рандал Мънро. Човечетата от чертички в неговите рисунки за науката, технологиите, езика и любовта имат огромен брой предани последователи, също както и задълбочените му отговори на най-чудноватите въпроси, задавани от феновете.

Запитванията към него се простират от просто странни до откровено зловещи:

– Какво би станало, ако вляза да плувам в басейн с отработено ядрено гориво?

– Възможно ли е да се конструира реактивна раница от стрелящи надолу автомати?

– Какво би станало, ако земетресение от 15-а степен по Рихтер удари Ню Йорк?

– Възможни ли са огнени торнада?

Отговорите му са шедьоври на яснотата и остроумието, обясняващи всичко с хаплив хумор и прецизност – от релативистичните ефекти на бейзболната топка, ударена с почти светлинна скорост, до многото ужасни начини, по които можете да умрете, докато редите периодичната таблица от всички елементи в чист вид.

В книгата са включени нови, неполучавали досега отговор въпроси, както и най-популярните отговори от уебсайта xkcd. „Какво би станало, ако...?“ е просвещаващо пиршество за феновете на xkcd и за всеки, който обича да размишлява за хипотетичното.

Интернет е създал уникална връзка между г-н Мънро и неговите читатели. Те възпроизвеждат в истинския живот необикновените идеи, които той предлага в комикса си. – Ню Йорк Таймс

Мънро прилага разсъждения и изследвания към хипотетични главоблъсканици, простиращи се от философски до научни (често абсурдни, но никога псевдо), които навярно са ви се стрували страхотни в началното училище – но никога не са получавали изчерпателен отговор. Това е рядко съчетание на просвещение и забавление. – Амазон Бук Ривю

Рандал Мънро е бивш специалист по роботика в НАСА. Той напуска агенцията през 2006 г., за да се отдаде изцяло на рисуването на комикси в интернет, издържайки се с продажбите на тениски, печатни материали, плакати и книги, свързани с xkcd.

320 с., 22 лв., ISBN: 978-619-01-0440-7

 

Откъс

 

ПОСТОЯНЕН РАСТЕЖ

 

Въпрос:  Ако изведнъж започнете да растете равномерно с 30 см в секунда, как точно ще умрете? Ще замръзнете или първо ще се задушите? Или нещо друго? Ребека Би

Отговор: Взехте ли си палтото?

Трийсет сантиметра в секунда не е толкова бързо – това е значително по-бавно от типичния асансьор. Ще ви трябват 5–7 секунди, за да надхвърлите човешкия обсег, в зависимост от това колко високи са приятелите ви.

След 30 секунди ще сте висока 9 м. Ако прелистите до стр. 181, ще научите, че това е последният ви шанс някой приятел да ви подхвърли сандвич, бутилка вода или нещо друго.

След минута или две ще сте над дърветата. Общо взето, все още ще се чувствате толкова удобно, колкото и преди. Ако денят е ветровит, вероятно ще стане по-хладно, благодарение на постоянния вятър над нивото на дърветата.

След 10 минути ще сте над всичко, с изключение на най-високите небостъргачи, а след 25 минути ще подминете върха на Емпайър Стейт Билдинг.

Въздухът на тези височини е с около 3% по-разреден, отколкото в близост до земята. За щастие, вашето тяло непрекъснато се справя с подобни промени в атмосферното налягане. Ушите ви може да заглъхнат, но иначе няма да забележите нищо друго.

Атмосферното налягане се променя бързо с височината. Изненадващо, когато стоите на земята, атмосферното налягане се променя измеримо дори при един-два метра разлика. Ако телефонът ви има барометър, какъвто имат много съвременни телефони, можете да свалите едно приложение и да видите наистина разликата в налягането между главата и краката ви.

Трийсет сантиметра в секунда е приблизително километър в час, така че след един час ще сте на километър от повърхността на земята. На този етап определено ще започне да ви става студено. Ако имате палто, все още ще сте горе-долу добре, макар че може да забележите, че и вятърът се усилва.

На около два часа и два километра температурата ще падне под нулата. Вятърът най-вероятно също ще се засилва. Ако имате непокрита кожа, това е моментът, когато измръзването ще започне да става проблем.

На този етап атмосферното налягане ще падне под онова, което усещате в салона на самолет, а последиците ще започнат да стават по-значими. Температурата обаче, освен ако нямате топло палто, ще е по-голям проблем.

През следващите два часа температурата на въздуха ще падне под нулата. Ако приемем за момент, че сте оцелели от недостига на кислород, в някакъв момент ще станете жертва на хипотермията. Но кога?

Академичните авторитети по измръзването до смърт, изглежда, са, неизненадващо, канадците. Най-широко използваният модел за оцеляване на човек сред студен въздух е бил разработен от Питър Тикуисис и Джон Фрим за Института по екологична медицина за военни и граждански цели в Онтарио.

Според техния модел главният фактор за причината за смъртта ще бъдат дрехите ви. Ако бяхте голи, хипотермията вероятно щеше да ви надвие някъде около петия час, преди да ви е свършил кислородът. Ако сте добре омотани, може да получите измръзвания, но вероятно ще оцелеете...

...достатъчно дълго, за да стигнете Зоната на смъртта.

Над 8000 м – над върховете на всички планини, освен най-високите – съдържанието на кислород във въздуха е прекалено ниско, за да поддържа човешки живот. В близост до тази зона ще усетите различни симптоми, евентуално включващи замаяност, световъртеж, тромавост, нарушено зрение и гадене.

С наближаването на Зоната на смъртта съдържанието на кислород в кръвта ви ще падне рязко. Вените ви би трябвало да пренасят кръв с ниско съдържание на кислород към белите ви дробове, за да бъде заредена тя отново с кислород. Но в Зоната на смъртта във въздуха има толкова малко кислород, че вените ви ще отделят кислород към въздуха, вместо да го получават.

Резултатът ще е бърза загуба на съзнание и смърт. Това ще стане някъде около седмия час; вероятността да изкарате до осмия е много малка.

А два милиона години по-късно замръзналото ви тяло, все още неизменно растящо с 30 см в секунда, ще премине от хелиопаузата към междузвездното пространство.

Клайд Томбо, астрономът, открил Плутон, почина през 1997 г. Част от останките му бяха положени в космическия апарат „Ню Хърайзънс“, който ще прелети край Плутон и после ще продължи извън Слънчевата система.

Вярно, че вашето хипотетично пътешествие с 30 см в секунда ще е студено, неприятно и много бързо фатално. Но когато след четири милиарда години Слънцето се превърне в червен гигант и погълне Земята, вие с Клайд ще сте единствените измъкнали се.

Така че това е.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: