Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Сбогом поете, Бог да те помилва!

21.05.2019

 

 

 

ПРОЩАВАНЕ С ВЕЛИН ГЕОРГИЕВ

Един доблестен мъж напусна нашия несправедлив и жесток свят. Поет и прозаик с могъща дарба, необикновени прозрения и гениални проблясъци. Верен приятел. Чист човек. Раним, понякога – до беззащитност. Любвеобилен и добър. Всички знаем как всеотдайно и истински обичаше той.

Роден през 1933 г., той живя в три епохи. И трите бяха немилостиви към него. Но той запази вярата си в човека въпреки обезчовечаването на човека. Запази вярата си в словото въпреки обезценяването на словото. Автор на множество книги: поезия, проза, литературна критика и публицистика. С това, което написа, той остави забележима диря в нашия културен живот. За него ще се говори, когато всичко в българската литература дойде на мястото си и преходното отпадне. Голямото от разстояние се вижда. А Велин бе и е голям във всичко. Дори едно от разностранните проявления на писателската му мисия да вземем, ще се уверим, че е така: Велин Георгиев като главен художествен ръководител на Националния литературен салон „Старинният файтон“ или, по израза на приятеля му Анжел Вагенщайн, като „Главен файтонджия на републиката“.

Велин създаде салона през 1994 г. и през годините го превърна в едно от култовите културни средища. Това е първият литературен салон, който започна да функционира през 90-те години и се съхрани до днес – вече 25 лета. Което ще рече, че съществуването на Файтона е необходимо за литературата, че салонът гради съществена част от най-новата ни литературна история. Салонът, разбира се, е и свидетелство за устойчивостта и жилавостта на неговия създател. Велин Георгиев го превърна в съсредоточие на духовност. Подаде ръка на мнозина от нас. И ни каза добрата дума. Дали я заслужавахме – друг въпрос. Велин Георгиев събра словото си, прозвучало от Капрата, в няколко сборника – летопис за това как в смутно и нефелно за литературата време литературата може да устои. С право можем да наречем Велин Георгиев СТРОИТЕЛ НА СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА.

Той заиграваше със смъртта. Глумеше се над нея понякога. Друг път я ухажваше като любима. Или я гледаше изпод вежди, както само той можеше да гледа, и я предизвикваше. Не се страхуваше от нея. Отдавна бе превъзмогнал страха. „Знам деня на своята смърт – ми казваше – и дори чувам думите, които ти ще кажеш за мен.“ Не вярвах, че този ден ще дойде толкова скоро. Колкото и да му бе трудно и болно, той кипеше от енергия, чертаеше планове, работеше, не спираше. Тук сме и го изпращаме, а все още не вярваме, че ни напусна. Да, той отдавна шеташе между световете, според както много пъти бе писал, ето:

 

Разпиляхме се

по двата свята:

и по Този,

и по Оня свят.

 

Свети Георги,

дай ми своя ат,

да обходя

своите

събратя.

 

Дай ми,

свети Георги,

бърза коня,

да си видя

Този свят

и Оня.

 

И все ни се струва, че Велин просто е решил да обходи своите събратя от другата страна, от оня свят и всеки миг ще се върне, ще се обади по телефона, за да ни прочете стихотворение, топло-топло, току-що написано.

Само че реалността е такава, каквато е. Велин Георгиев се пресели в думите. И ни остави сами. Но ние сме сигурни, или поне аз съм сигурна, че той пак ще обхожда световете. Само че в обратна перспектива. Но какво значение има перспективата за безсмъртния и безкраен дух?

Почивай в мир, приятелю! Ти имаше нужда от мир. Макар че... Казвам „почивай в мир“ и вече знам. Ти няма как да бъдеш мирен там, където отиде. Ти – вулканична душа. Ти – бунтовна кръв. Ти – метежно сърце. Ти, който само преди дни заяви от страниците на „Дума“: ЕТО СЪМ. Да, вече СИ. Бъди! Ще те носим в сърцата си.

Благодарим ти за всичко. И те чакаме да наминаваш на своя ат, на бърза коня от оня свят на този – за да рязваш главите на змея, на злото тук, които все се множат и множат. А и просто така – за да ни виждаш.

С Богом!

 

17.05.2019 г.

Елена Алекова

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: