Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Честито на писателката Неда Антонова!

22.05.2019 2

На 24 май ѝ връчват наградата "Тодор Влайков"

 

Преди 12 години, с решение на Общински съвет Пирдоп беше учредена Национална литературна награда на името на Тодор Влайков, която се връчва през две години на 24 май за цялостно творчество на български писател.

Тази година жури в състав: Радко Влайков – председател и членове - проф. Михаил Неделчев, проф. Симеон Янев – носители на Националната литературна награда на името на Тодор Влайков, Румяна Пенчева – главен уредник на Национален литературен музей и отговорник за Фонд “Тодор Влайков”, Райна Тотева - литератор и Вера Бойчева – зам.-кмет на община Пирдоп взе решение

- за цялостното й творчество да бъде удостоена с Петата Национална литературна награда “Тодор Влайков” писателката Неда Антонова.

Тя е един от най-ярките съвременни разказвачи. Автор е на забележителни исторически романи, които са резултат на задълбочени проучвания и ярко изразена авторова позиция. Нейното перо показва личността и делото на останалата непозната за българския народ Елеонора Ройс- Кьостриц – „Царица Елеонора Българска“; освети необикновената Стойна от Златилист – „Съвършената Стойна Преподобна“; разказа за любовта на Ботев и Венета в „Неговата любима“.
Нейно истинско творческо завоевание е романът ѝ за Васил Левски „Първият след Бога“, в който дава отговор на въпроси като: защо Дякона е осъден на смърт по показанията само на един свидетел, каква е ролята на Каравелов, Панайот Хитов, ловешките комитетски членове и Граф Игнатиев в гибелта на Апостола?

Антонова е автор и на новели и пиеси. В морала си на творец, в гражданската си позиция, която отстоява като творец, Неда Антонова се родее с морала и гражданската позиция на Тодор Влайков, за това тя е петият носител на Националната награда на името на Тодор Генчов Влайков на Община Пирдоп. Наградата, която е бронзова статуетка, умалено копие на Влайковия паметник ще бъде връчена от кмета на община Пирдоп – Ангел Геров.

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  23.05.2019 09:59 | #2

Награда по достойнство! Мариана Тодорова

Анонимен  23.05.2019 08:05 | #1

Моля Ви за час и място на събитието с Неда Антонова.

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: