Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Женският хор „Наама” идва в България

30.05.2019

 Женски хор „Наама” от Израел ще ни гостува през юни. Той ще изнесе няколко концерта, съвместно с дамски камерен хор "Лира" с диригент доц. Галина Попова, с който втора година работят по съвместен концертен репертоар.

Концертите ще бъдат в градовете Благоевград, София, Пловдив и Сандански. Пред ценителите на хоровото изкуство ще бъдат изпълнени емблематични произведения от български и израелски автори, както и фолклорни творби. 
Хоровите състави ще поднесат своите изпълнения под диригентските палки на Пнина Инбар и Галина Попова. Акомпанимент на пиано: Ивета Гюрнева, Светлана Кардияко-Лугова. Соло цигулка: Стефан Самарджиев.
Ето и календарът на турнето:
09.06.2019 г. – Благоевград – зала „Аудиториум“ Американски Университет в Благоевград, начало: 18:30 часа; 
10.06.2019 г. – София – част от програмата на „Софийски музикални седмици“ – Камерна зала „България“ – 19:00 часа;
11.06.2019 г. – Пловдив – част от програмата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ – Регионален исторически музей Пловдив – зала „Съединение“, начало: 18:30 часа.
12.06.2019 г. – Сандански – Дом на културата, начало: 18:00 ч.

За хор „Наама“
Женски хор „Наама“ е познат като един от най-добрите хорове в Израел. Основан през 1989 г. от Пнина Инбар - певица, диригент и музикален аранжор, хорът е посветен на музикалното изкуство и разпространяването на класическа музика сред многообразна публика от различни възрасти. Съставът се състои от 23 певици, всяка една от които е с музикално образование. Хорът често участва в концерти, фестивали и състезания в Израел и извън страната. Изявява се в пълния си или в по-малък ансамбъл, акапелно или с акомпанимент на пиано, заедно със солисти, оркетри и други инструментални формации.

Награди и участия
Хор “Наама“ се класира високо и печели първи награди на международни състезания: The Mendelssohn Competition в Германия (1996), Shirat Hayamim, Израел (1996), Арецо, Италия (2000), Пекин, Китай (2002), Уси, Китай (2004), Хайновски фестивал на хрисиянската православна музика, Бялисток, Полша(2005), три бронзови медала в различни категории от Seghizzi Festival в Гориция, Италия (2013). През 2014 „Наама“ пеят в „Св. София“ по покана на българския патриарх по време на турне в България.

Репертоар
Разнообразният репертоар на хора включва широк обхват от класически произведения от всякакви периоди, израелски произведения за хор, израелски и международен фолклор, спиричуъли и други. Много от местните фолклорни песни са аранжирани за хор от самия диригент Пнина Инбар. „Наама“ правят записи през 1996, 1999 и 2007 година. Хорът е подкрепен от Израелското министерство на културата.

За диригента
Пнина Инбар (Пинкиерт) се диплмира в Колеж за музикални учители, Тел Авив. Учи пеене при Лола Шанзер и е била част от съставите на хорове и ансамбли като Cameran, Rinat, Quinta Zacca (Чиста квинта). Изявявала се е като солист с различни оркестри. Пнина Инбар основава и дирижира хор „Наама“ от 1989 година насам. Тя основава още и Meggido choir (хор „Смесени гласове“) през 1995г. Г-жа Инбар е вокален педагог и музикален аранжор. От 2003 до 2012 година, тя ръководи и дирижира Девически хор Шани към културен център Yizrael Valley, в който са включени деца с различни вероизповедания и произход - евреи, християнски араби, мюсюлмани. Пнина Инбар печели „Награда за диригент“ на две международни състезания, спонсорирани от Interkultur International в Германия и Израел.

Дамски камерен хор „Лира” – Благоевград е създаден през 1991 г. от диригентката доц. Галина Попова. Първите участници в „Лира” са учащи се от средните и висши учебни заведения в Благоевград. Хорът развива вокалната подготовка на младите хористки, като насърчава най-надарените да развият таланта си професионално. През 1998 хорът се преименува на Дамски камерен хор „Лира“. Репертоарът на хора включва образци на духовна и светска музика от различни стилове и епохи. От самото си създаване хорът концертира активно на територията на страната, редовно взема участие в престижни български хорови форуми. Хоровата формация представя България и на международни хорови конкурси, сред които в Крагуевац, Сърбия и Ньошател, Швейцария.

 
 
 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: