Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Витята Самуилов за "Покаяние Господне"

04.06.2019

 Румене, братко,

Един твой дружески изпратен мейл до електронната ми поща сепна унеса на делничната ми сетивност с разтърсващо литературно-човешко изживяване: проекта ти на „Покаяние господне”. Сега, когато ръкописът се е сдобил и с подобаващото „книжно тяло” и книгата е вече в ръцете ми, тревожещият дух на твоето непримиримо, откровено до ранимост творение се превъплъти за мен в събитие, какъвто може би е всеки усамотяващ, безпощаден разговор със себе си. Разлиствам страниците и дочувам прогласа ти в тези земно-небесни изблици, в тези експромти на човек осенен, озарен въпреки и напук на всекидневната мъждива виделина на живуркането. Освен пробудата на словото, сега и оформлението, и промислената наредба, и трудът на твоите съекипници пораждат усещането, у мен поне, че тази твоя книга е документ на катарзис, „подпечатан” не само в смисъла на книжен печат, а и в алегорическия смисъл на печат, споходил те Свише.

И понеже, както си го рекъл, Господ ни е създал „себеподобни, но не и богосъщни”, не ме напуска прогласът ти: „Човекът е чистилище. Между себе си и срещу себе си.” Да, Румене, подборът от „просъници, бдения и сънописи” е тъкмо такава книга чистилище: за нас и срещу нас си. Книга вик: от нас към нас. Съградил си, приятелю, свой поетичен Параклис ту с притъмнени и безутешни, ту с ярки, фантасмагорични, яростни словесни витражи. Свой храм, притулен в Природата.

Може би тъкмо затова не чакай в „Покаяние господне” обилие от „поклоннически посещения”, както се е случвало при други вдъхновени поетически градежи. В Черква пристъпва не всеки. И слава Богу - пътят към Храма не е магистрала.

Благодаря ти, сънописецо, за сътвореното. Възклицавам с благопожеланието, което обичаш да отправяш към всеки, изненадал те с радостно човешко или творческо проявление: Бъди!


КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: