Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Станьо Видев в Папийон

05.06.2019

От 6 юни до 2 юли

 Арт Галерия Папийон от 6-ти юни до 2-ри юли 2019 г. с удоволствие е домакин на последните творби на талантливия художник Станимир Видев. Обичан и очакван автор, с многобройни почитатели в България и извън страната, той е винаги с отличителен стил и знаково присъствие в съвременната културна сцена. 

В 19-те платна, рисувани специално за представянето му във Варна, обединени от темата „Юг“, е вплетена топлината и любовта му към град Пловдив и към онази загадъчна емоционална същност на женската природа. Цялата експозиция е своеобразен конструктивен портрет на този южен град - мястото, което го изгражда като артист, на душата и сградите му, на темперамента на обитателите му.

Юг – географско понятие за посока, но същевременно символ на онова благоразположение и свобода на духа, стимулирано от положителните температури.

Юг - символ на страст и на силни емоции, на бохема, но е и обобщаваща дума, характеризираща творчеството на художника. В сложни и динамични, близки до абстракционизма композиции, Видев убедително създава усещането за горещ дневен и нощен Пловдив. Това разпознаваме в привидно конкретните пейзажи, а всъщност хармонични комбинации на цветове и форми с многопластови цветни фрактури, изградени с умелата игра на артиста на топли и студени тонове. Южният град присъства като архитектоника и дух не само в пейзажите му, но и в загадъчните фигурални композиции, където женския образ е като мираж и нежно докосва сетивата на зрителя. Фокусът е върху жената като еквивалент на живописта - капризна, необятна, неразгадана, понякога неразбрана - мадона, изкусителка, муза, дори и като нещо далечно, но обсебващо мислите. Тя е уловена в различни интимни състояния, но във всяко усещаме отношението на автора.

Без да се стреми към изграждането на композиционни центрове (един или повече), художникът успява само чрез умелото боравене с цветовете да постигне няколко плана и някъде сред тях да скрие един, но важен детайл, който в първия момент можеш и да не забележиш. Винаги честен в изкуството си, създавайки ритъм от сложни цветове, той твори убедително живи картини, чийто абстрактни композиции отпускат съзнанието и предизвикват въображението. Различните емоционални и физически състояния на художника, артистични случки от ежедневието, развълнували мисълта му са основният творчески двигател.  Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане на цветовете с наслояване и отнемане на боите за  постигне на светлината.

Заповядайте на откриването на изложбата на 06.06.2019 /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12 и ще сте завладени от емоционалната хармония на творбите на Станимир Видев и осезаемия топъл полъх на юга.

Сърдечни поздрави, 
Виктория Митева

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: