Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Премълчаният радиочовек Георги Василски (1954 - 2018)

20.09.2019 1

На 21.09 от 11.30 в Св.Седмочисленици ще се съберем да се помолим за душата му

Една година без Жорката, Бог да го помилва! На два пъти не го допуснаха на бъде онова, което напълно заслужаваше... Не го каза, нито показа, че е оскърбен, защото беше мъжкар и не пророни дума за това. Но начина, по който му отнеха правото да се състезава за поста генерален директор на БНР, Бог ми е свидетел, беше изумително подъл. Той премълча обидата, но Тя проговори с метастазите, които се появиха изневиделица... Приживе ни му дадоха и нито едно отличие, изчакаха, колкото трябва, за да се отчетат пред дяволската си съвест.

Василски, братле, обичаме те и ще те обичаме!
Ти беше и си оставаш еталон за профионализъм, колегиалност и човещина!
Блазе на твойте родители, че Бог ги е дарил са такова чедо, достойно и читаво!
И нас - със страхотен приятел, страшен пич, незабравима душа в радости и скърби!
Амин.

 

 

Премълчаният радиочовек Георги Василски (1954 - 2018)

 
Снимка: БГНЕС

На 21 септември миналата година ни напусна радиочовекът Георги Василски, който 36 години от живота си отдаде на живота на Българското национално радио. Коварната болест, която дълго време не успяваше да сломи физически най-слънчевото същество, работещо в програма „Христо Ботев“ на БНР, все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения.

Не бяхме подготвени за внезапната му кончина, защото дори и след краткия престой в болницата, необикновеният му дух продължаваше да бъде нахъсан за живот и за творчество, за нови срещи с многобройните си приятели. А такива той имаше из цялата страна, защото някога, като млад радиорепортер, е посетил и опознал всяко кътче от бившата ни и днешна държава.

Съдбата му бе завинаги свързана с Радиото и докрая остана извънреден работохолик, който милееше не само за престижа на програмата, но и за всеки, който работеше за нея – от служебните шофьори и отделните редактори до новопостъпилите радиостажанти. В БНР едва ли е имало подобен случай на толкова обичан радиошеф, който да притежава естествено съчувствие и чисто човешко съпричастие към проблемите колегите си – както от битово, така и от професионално естество.

Георги беше прекрасен публицист, остроумен, ироничен в писането, самоироничен в поведението си. Притежаваше много богата журналистическа култура, задълбочени познания в проблемите, за които пишеше, а опознаването на неизвестните страници от националната ни история му бе станало професионално хоби. В програма „Христо Ботев“ той бе личността, която с опита и реализма си намираше изход от всяка възникнала проблемна ситуация. Излизаше от нея най-вече с авторитета си на опитен и много обаятелен колега, познаващ дишането на радиоживота отвътре, а не като пряк, но равнодушен наблюдател.

Беше скромен, дори свенлив, особено когато ставаше дума за другите му, по-малко известни качества на драматург, саркастичен поет и присмехулен белетрист. Завеща ни купища радиокоментари, пиесата „Пет бири и новото време“, сборника с поетична сатира „Палачите обичат тихо” и книгата със сатирична проза - „Празникът е тъжна работа“.
Със същото бликащо чувсто за хумор възприемаше заболяването си, пред което нито за миг не мигна уплашено или самосъжалително. Обичаше животът и животът го обичаше, защото бе осъществен в професията и в житието си мъж. Има защо да си спомняме за този забележителен човек и колега.

В предаването участват негови приятели и хора, които са работили с него – проф. Михаил Мелтев, Ивайло Савов, Петър Колев, Митко Новков, Людмил Станев. От Пловдив в предаването се включва Георги Трифонов, от Русе – Наташа Стефанова, от Румъния – Емил Тончев.


 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  21.09.2019 16:28 | #1

СВЕТЛИНА ЗА ДУШАТА МУ !

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: