Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Бъдещето, което може да бъде променено

15.09.2019

от Мария Николаева

 

 Когато преди години ме питаха какво работя и казвах, че съм журналистка, реакцията беше - ооо, журналистка! Имаше уважение, а професията беше институция. Когато сега ме питат какво работя, реакцията е - аааа, журналистка, точно с тази низходяща интонация.

Ние сме разединени. Така позволихме да ни завладеят. И не е необходимо някой да ни смачка, защото се мачкаме сами. Делим се на "вип" и "не-вип", улеснявайки собствената си асимилация. Много, наистина много силно се надявах този протест да прерастне в нещо повече, не в протест срещу "Пик" и порнографията в журналистиката, защото тя далеч не се ограничава с няколко порно снимки.

Порнографията често е личностна и е в категорията "лицемерие", точно като моето в момента, когато пиша това. Защото и аз позволих да бъда вкарвана в категории. Всъщност журналистиката, онази, в която аз се влюбих и си остана истинската ми любов, за съжаление - вече осъзнато несподелена, се превърна в порно. Много по-грозно от снимките на приятелката на кандидат - кмета от "Да България". Защото ние отново не успяхме да се обединим.

Защото извън вниманието остават десетки колеги от провинцията, които изнемогват и се оправят сами, но за тях никой не говори. Никой не реагира, когато колеги от голям вестник, например, ходеха на работа, без да си получават заплатите. Викаха ги по ъглите и им даваха пликове с пари. Техните заплати и едва ли не трябваше да благодарят, че шефовете им са благоволили. Или, че сайт, който иначе претендира за свобода на словото и в момента, не плаща здравни осигуровки на журналистите. Но пък иначе е подписал прословутата декларация. Тази, която подписах и аз. Анонимно.

Никой, ама наистина никой не коментира факта, че много мои колеги са поставени в ситуация - или - или, а те издържат семейства и просто нямат избор. Не е възможно да нямаш избор, нали, но много хора са точно в тази ситуация, безименни и за тях никой не говори. Те, някак си, оцеляват. Проблемът на тази професия, която толкова много, наистина много обичам... несподелено, е, че тя просто си отмира. Няма коректив. Разединени сме и сме готови да се ритаме по кокалчетата дори и в една такава ситуация, когато всичко зависи от нас, а по средата са поставени грантове.

Всички имаме своето минало. Работила съм във вестник, който беше купен и за дни политиката в него се промени. Тогава ни забраняваха дори да споменаваме името на Бойко Борисов, а после той за няколко дни изведнъж се превърна в звездата на броя. На всички броеве след това.

Работила съм и в друг вестник, където заплатите в един момент спряха да се изплащат. Аз си тръгнах оттам, а от колеги просто разбрах, че шефът един прекрасен ден е дошъл, докато осталите са правели броя и им казал - сори, пичове, този вестник вече не съществува. Повечето от тях и до ден днешен не са си получили заплатите.

Но за всичките тези неща никой вече не говори. И аз не мисля, че проблемите в тази професия, на която дължа всичко, но и нищо, ще се оправят с решаването на това дали някой ще цитира Пик или не. И дори не е и решението в това да се върне на работа толкова невероятен журналист като Силвия Великова. Тя би могла да бъде камъчето, което ще преобърне каруцата.

Но след това всичко ще се повтаря отново и отново в цялото това мракобесие, в което сме затънали и май всички имаме вина за него. Защото нещата трябва да се решат радикално, а не така - на парче.

За мен сигурно е късно, но в тази професия има невероятни хора, които все още не са се отказали, които все още горят в нея, за нея. Бъдещето, което може да бъде променено.

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: