Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Петър Софрониев e новият носител на наградата "Чудомир"

01.04.2013 1

В Казанлък връчиха литературната награда "Чудомир" по време на официалното закриване на юбилейните 20-ти Чудомирови празници.

Тазгодишният носител на наградата е писателят Петър Софрониев за фейлетона "Минералната вода - начин на употреба". При получаването на отличието, от името на партия "Веселите парясници" Софрониев обеща 800 000 работни места не само на Казанлък, но и на Бузовград и Шипка. Допълнителна екстра ще бъде асфалтирането на всички пътища от кръчмите до гробищата, защото, както справедливо отбеляза писателят-хуморист, те се оказват най-използваните от местните жители. Отговорността за присъждането на наградата пое тричленно жури, председателствано от Румен Белчев. 16 хумористични творби, публикувани през миналата година във вестник "Стършел", се състезаваха в новото издание на конкурса.
 
Конкурсът за къс хумористичен разказ “Чудомир” е учреден през 1969 г. и е един от най-дългогодишните литературни конкурси в страната.
Носители на наградата са ставали известни български писатели или млади дарования в областта на сатирата и хумора.
Разказите се печатат във в. “Стършел” през цялата календарна година, а на следващата година наградата „Чудомир“ се присъжда на избраника. Конкурсът има определена заслуга за развитието на съвременния хумористичен разказ у нас, подчерта Румен Белчев.
Носителят на наградата “Чудомир” се определя от жури, съставено от главния редактор на “Стършел”, един университетски професор и председателя на фондация “Сатирик”. Предварителното номиниране се прави от редколегията на в. “Стършел”.
Пръв носител на наградата „Чудомир” е Петър Незнакомов. Сред 44-тимата лауреати има само една жена - Здравка Ефтимова, която печели отличието през 1982 година. Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров-Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел”, който си отиде от този свят без време, е два пъти носител на Чудомировата награда – през 1989 и 2005 г.
Последният й призьор е Борис Арнаудов - неизлиняващото острие на редакция "Хумор, сатира и забава" на програма "Христо Ботев" на националното радио.

КОМЕНТАРИ

Анонимен  15.04.2013 06:33 | #1

Пешо‚ честито! С.Савчев

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: